środa, 30 listopada 2011

Bazylia wonna

Bazylia wonna ma jajowate, zielone, rzadziej ciemnofioletowe, błyszczące liście. Kwitnie od lipca do września, ma drobne, białe kwiaty. Na liściach, kwiatach i w mniejszej ilości na łodygach znajdują się charakterystyczne gruczołki olejkowe, zawierające olejek eteryczny z pachnącym linalolem. Pierwsze wzmianki o tej roślinie pojawiły się w indyjskich księgach Wedy. Znana też była w starożytnym Egipcie, Grecji i Rzymie. Bazylia to często używana przyprawa o przyjemnym, korzennym zapachu. Największą wartość mają świeże listki zebrane przed kwitnieniem. Stanowią znakomity dodatek do zup, sosów, sałatek czy warzyw. Bazylia nie ma działanie ubocznego i może być dodawana do dań dietetycznych.



Stosowanie wewnętrzne: Poprawia trawienie, pobudza wydzielanie soku żołądkowego, zapobiega wzdęciom.

Stosowanie zewnętrzne: Ma działanie przeciwzapalne i przeciwbakteryjne – można ją stosować do płukania gardła i przemywania ran. Olejek eteryczny bazylii jest składnikiem kosmetyków naturalnych.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz