Jest to roślina rosnąca na glebach prawie każdego rodzaju, pod warunkiem że są one dobrze przygotowane i uprawione. Gleby stosunkowo ubogie i suche w miejscach słonecznych i otwartych najbardziej sprzyjają jej uprawie. Niestety, aksamitka rozpierzchła nie jest rośliną odporną na mróz, jej wegetacja trwa tylko jeden sezon, podczas którego przycina się przekwitłe pędy, pobudzając w tej sposób roślinę do wzrostu. Aksamitka, powszechnie uprawiana w naszym klimacie, dorasta do wysokości 30 cm, kwitnie od późnej wiosny do pierwszych mrozów, hodowana jest w ogrodach głównie ze względu na wydzielany ostry pomarańczowy zapach, który odstrasza owady niszczące uprawy warzyw i kwiatów. Znany jest także tzw. efekt aksamitki – zaobserwowano, że wydzielina z korzenia tej rośliny skutecznie niszczy sąsiadujące z nią chwasty. Hodowana jest również w pomieszczeniach mieszkalnych, ze względu na swoje ciemnopomarańczowe kwiaty oraz zapach jaki wydziela.
Stosowanie zewnętrzne: Dzięki swoim walorom zapachowym suszony kwiat aksamitki wchodzi w skład potpourri, działając odświeżająco na otoczenie i odstraszająco na owady. Wygotowując kwiaty tej rośliny, uzyskujemy intensywny żółty barwnik pochodzenia naturalnego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz